DOG sanctuary news  6 augustus 2017

Vandaag een filmpje waarin te zien is hoe het terrein eruit zag bij de koop van het huisje (19 juli) . Het voortse deel van het terrein was nog begaanbaar, meer naar achter niet.  Een hoop werk aan de winkel dus.

 

Ook had ik deze week een discussie met iemand die mij erop wees dat een sanctuary niet de oplossing is voor het vreselijke hondenleed op Curaçao. Wij, van stichting DOG, weten dat maar al te goed. De oplossing voor het dierenleed is complex. Daarbij spelen de volgende zaken een rol: de noodzaak van mentaliteitsverandering, het bijbrengen van verantwoordelijkheidsgevoel bij dierenbezitters, het verstrekken van meer informatie en voorlichting, het maken en implementeren van strengere wetten tegen dierenleed, sterilisatie en castratie. Stichtingen en particuliere initiatieven die zich bezighouden met hulp aan en bescherming van dieren, zijn samen verenigd in het Platform Dierenwelzijn Curaçao. Door samenwerking kunnen we doelmatiger hulp bieden, projecten opzetten, praten met instanties en zoeken naar oplossingen.

 

 

Maar er zullen altijd honden zijn (en ik heb het nu even alleen over de hondjes want dat is waar de sanctuary voor is) die buiten de boot vallen en geen gouden mandje krijgen, die oud zijn of gehandicapt, waarvan het baasje niet meer voor ze kan zorgen (denk aan overlijden baasje) maar ook hondjes die niet meer gewild zijn om wat voor reden dan ook. Of hondjes die jaren in het asiel tevergeefs wachten op een baasje. Voor deze hondjes willen wij een sanctuary bouwen.  Een plekje waar ze welkom zijn, waar ze ruimte hebben en verzorging krijgen, waar ze natuurlijk geadopteerd kunnen worden maar het hoeft niet.

Puppy’s zijn niet de doelgroep maar puppy’s met of zonder moeder zijn welkom. Daarom zal er ook een puppy afdeling zijn omdat de vraag naar opvangplekken voor puppy’s zo groot is.

Wat zou het mooi zijn als er een stichting is die op straat de sterke straathonden (die zich daar prima redden) voert (en steriliseert en castreert). En een stichting die fosters heeft, waar hondjes die wat extra zorg nodig hebben, geplaatst kunnen worden en gesocialiseerd kunnen worden tot ze klaar zijn voor adoptie. Daarnaast een stichting die lessen en voorlichting geeft op scholen en een stichting die gratis kan steriliseren en castreren voor eigenaren die het niet kunnen betalen maar wel graag een hondje willen. En een stichting die pups en andere te adopteren hondjes opvangt. En ‘last but not least’, een stichting die een sanctuary heeft voor oudere, zieke, gehandicapte en/of niet gewilde honden. En zo ontstaat (is er) een ketting van samenwerkende stichtingen.

Een oplossing voor het dierenleed is dus niet vele losse schakels. Het is een samenwerking tussen verschillende instanties die allemaal op hun eigen manier hun steentje bijdragen aan het dierenwelzijn. En als ieder zijn deel doet dan wordt het nog een dierenparadijs op ons eiland ( dream big)!