waar niet-gewilde zwerfhonden een nieuwe kans krijgen

Voor de Sanctuary

Naf. opgehaald

 

Stichting DOG Curacao begint Sanctuary

waar niet-gewilde zwerfhonden een nieuwe kans krijgen

 

Tropisch paradijs… maar niet voor honden.

Wuivende palmbomen, witte stranden en een azuurblauwe zee… dat is het beeld van Curacao. Prachtig! Maar Curaçao kent ook een ander beeld: dat van magere, zieke zwerfhonden, ongewenst en gedumpt bij een vuilstortplaats of strompelend door de straten op zoek naar wat eten of drinken. Moederloze pups, kaal van de schurft, die van de dorst en de honger omkomen en elke dag gevaar lopen dood gereden te worden in het drukke verkeer. Hondjes die bij voorbaat kansloos waren en eigenlijk nooit geboren hadden moeten worden. Ook oudere honden zwerven over straat. Ze zijn aan hun lot overgelaten door hun baas wegens ouderdom of ziekte, omdat ze ”lastig” waren, niet waaks genoeg of niet meer “cute”. Of omdat ze bij nader inzien teveel geld kosten.

Door zo veel mogelijk te steriliseren en te castreren wordt het grote probleem van de overpopulatie van honden op het eiland aangepakt, maar voor de honden die nu in nood zijn moet meer opvang komen. Via fosters of andere opvang zijn er wel enkele die een tweede kans krijgen, maar vele, en vooral de “kneusjes” en oude honden, hebben dat geluk niet. Niemand wil ze adopteren!

Kleine Josh, met zijn gehandicapte pootje, werd doodvermoeid gevonden in de buurt van JanThiel. Hij kon niet meer….. met een gehandicapt pootje is elke stap ook een hele stap. Nu speelt Josh met zijn vriendjes in Huize DOG.

 

Unieke formule

De lokale overheid heeft geen geld beschikbaar voor het welzijn of de bescherming van dieren. Stichting DOG Curaçao wordt dientengevolge daarvan dan ook volledig particulier gefinancierd. Oprichtster Djoeke Giliam is zo begaan met het leed van de straathonden dat ze op eigen initiatief honden thuis opvangt en de afgelopen zeven jaar gewijd heeft aan het redden van honden in nood op Curaçao. Haar non-profit Stichting DOG Curaçao heeft 3 jaar geleden een officiële status gekregen.

Bij Stichting DOG Curaçao krijgt elk hondje een OAB (een op afstand baasje) die voor hem/haar elke maand het voer betaalt en de kosten van hartwormpreventie (heartgardpil). Daarnaast heeft Stichting DOG donateurs die het ‘dierenartspotje’ gevuld houden. Deze formule heeft zich bewezen en functioneert prima. Vrijwilligers verzorgen de hondjes. De verblijven worden schoon gehouden, de hondjes worden geborsteld en gewassen en heel veel geknuffeld.

Milly, gevonden met een nare wond op de rug. Milly is met veel TLC snel hersteld en is inmiddels geadopteerd. Op haar rug heeft zij nog wel een litteken.

 

Samen sterk!

Stichtingen en particuliere initiatieven die zich bezighouden met hulp aan en bescherming van dieren, zijn samen verenigd in het Platform Dierenwelzijn Curaçao. Ook Stichting DOG is hier onderdeel van. Door samenwerking kunnen we doelmatiger hulp bieden, projecten opzetten, praten met instanties en zoeken naar oplossingen.

Binnen Platform Dierenwelzijn Curaçao zijn verschillende instanties vertegenwoordigd die allemaal op hun eigen manier hun steentje bijdragen aan het dierenwelzijn. Er is een stichting die op straat de sterke straathonden (die zich daar prima redden) voert, steriliseert en castreert. Het dierenasiel is vertegenwoordigd, evenals een stichting die een bestand van opvangadressen heeft opgebouwd, waar hondjes op krachten kunnen komen en gesocialiseerd kunnen worden tot ze klaar zijn voor adoptie. Daarnaast is er een stichting die lessen en voorlichting geeft op scholen en er is een stichting die gratis kan sterilisatie en castratie biedt aan eigenaren die dit niet kunnen betalen maar wel graag een hondje willen behouden.

Margy, gevonden als mager hondje met afgeknipte oren. Margy heeft helaas het vertrouwen in de mens nog niet terug gevonden maar is in huize DOG bij haar hondenvrienden helemaal gelukkig.

 

Missie Stichting DOG

Naast deze prachtige initiatieven is er nog een hiaat: het bieden van een veilig toevluchtsoord aan de echte verschoppelingen die niemand wil adopteren en die nergens anders terecht kunnen. Voor deze honden ontbreekt een plek waar waar ze de rest van hun leven kunnen slijten en liefdevol verzorgd worden. Juist dat is de voornaamste missie van Stichting DOG Curaçao.

Guusje liep kreupel langs de drukke weg. Door de hevige ontsteking moest ze eerst 4 weken aansterken alvorens haar pootje geamputeerd kon worden. Ze woont nu in Huize DOG.

 

Curaçao’s eerste DOG Sanctuary, uw donatie telt!

Djoeke leidt momenteel een hondenopvang vanuit haar huis, waar ze nu voor 70 tot 80 honden zorgt. Met dit aantal dieren knapt deze opvang inmiddels uit haar voegen. Daarom is het Djoeke’s droom uit te breiden en een nieuwe, grotere DOG Sanctuary te realiseren waar de honden meer ruimte hebben. Er zou dan een groter aantal honden opgevangen kunnen worden. De toestroom van mishandelde, verwaarloosde en afgedankte honden neemt helaas niet af!

Op Bandabou  (westkant van Curaçao) heeft Djoeke een 5000m2 groot terrein gevonden. Een prachtige plek om de hondenopvang te realiseren.

 

Educatie

Als er straks ruimte genoeg is, kan er een speelplek gecreëerd worden waar kinderen met hondjes kunnen spelen en knuffelen en waar ze kunnen leren hondjes te verzorgen. Belangrijk voor goede educatie is dat de kinderen ook daadwerkelijk met de hondjes in aanraking komen en leren dat ze een vriend voor het leven kunnen zijn.

 

Het terrein is er, maar nu hebben we uw hulp nodig om de ‘DOG-proof’ Sanctuary te bouwen.

Wat we nodig hebben*:

Fase 1: Omheining. Geschatte kosten, Naf. 68.000,00

  • Blokken en cement voor de aanleg van een 400 meter lange fundering zodat de honden zich niet kunnen uitgraven
  • Hekwerk welk geplaatst zal worden op deze fundering

 

Fase 2: Hondenverblijven.Geschatte kosten, Naf. 33.000,00

  • 4 Containers welke omgebouwd zullen worden tot hondenverblijven
  • Materiaal voor de aanleg van fundamenten waar de containers op geplaatst worden

 

Fase 3: Overdekking van de containers. Geschatte kosten, Naf. 27.500,00

  • Materiaal voor het aanbrengen van dakwerk om schaduw te creëren

 

Fase 4: Afwerking. Geschatte kosten, Naf. 11.500,00

  • Aanleg van verlichting en water, inrichting containers, speelveld inrichten

 

*Inclusief geschatte kosten voor het werkloon

We gaan beginnen met fase 1 en hopen met jullie hulp straks 4 fases te kunnen realiseren. Alle opbrengsten komen direct ten goede aan het DOG Sanctuary project.

MET UW DONATIE KUNNEN WIJ HET DOG SANCTUARY REALISEREN EN HELPEN OM MEER CURACAOSE ZWERFHONDEN ONDERDAK TE BIEDEN, LIEFDEVOLLE ZORG EN EEN GELUKKIG LEVEN.

 

#ittakesacrowdtofundtheDOGsanctuary     #DOGsanctuaryCuracao­­­­­­­­­­­­

 

Hoe het allemaal begonnen is

Mijn liefde voor honden is er van kleins af aan geweest. In mijn jeugd waren er altijd honden en katten bij ons in huis. Toen ik op de Saturnusstraat ging wonen had ik 2 honden maar al al gauw waren dat er 10.

In 2010 liep er bij mij in de straat een grote bruine zwerfhond. Ze leefde op een braakliggend stuk terrein en kreeg elke 6 maanden puppy’s. Het lukte mij echter niet haar te vangen. Ik begon haar eten te geven en steeds meer de kant van mijn huis op te lokken, totdat ze dagelijks bij mij voor het hek kwam eten. De stap daarna was niet zo groot. Het eten werd verplaatst naar binnen in de tuin en zodra ze binnen was heb ik het hek gesloten. Dat was mijn eerste vangactie.

Ascha is de volgende dag meteen gesteriliseerd en de bedoeling was haar op haar oude plek terug te zetten, maar dat voelde toch niet goed en ze is bij mij gebleven.

Vanaf dat moment wist ik dat ik me, naast mijn baan als leerkracht, meer in wilde gaan zetten voor de zwerfhonden en ben ik foster geworden. In 2014 ben ik mijn eigen stichting begonnen met als doel hondjes op te vangen die weinig of geen kans hebben om een baasje te vinden omdat ze gehandicapt zijn, gedragsproblemen hebben of medische zorg nodig hebben. Omdat mijn naam Djoeke Olga Giliam is, was de naam voor de stichting gauw gevonden en werd het Stichting DOG.

Bij het oprichten van de stichting had ik inmiddels 26 zwerfhonden in huis. En nu, 3 jaar later, zijn dat er meer dan 70. De vraag naar opvangplaatsten is gigantisch en in mijn huis is nu geen ruimte meer. Daarom MOET er een sanctuary komen.

Djoeke Giliam